Je huis verkopen? Bereid je voor in 2 stappen!

Mar 15, 2022

Home » Blogs » Tips » Je huis verkopen? Bereid je voor in 2 stappen!

De kogel is door de kerk, je hebt besloten om je huis te verkopen. Dit is vaak geen makkelijk besluit en neemt een hoop keuzes en voorbereiding met zich mee… 

Ga je de woning met of zonder makelaar verkopen? Kies je voor een goedkopere internetmakelaar? In het geval van een appartement, moet je weten hoe actief je VVE is, hoeveel geld er in kas is en de laatste notulen weer ergens opzoeken. Hoeveel is je woning nu waard? Tonen er wel genoeg mensen interesse in jouw woning? Heeft jouw woning verborgen gebreken? 

Ongetwijfeld zullen er genoeg mensen zijn, die je van gevraagd of ongevraagd advies voorzien. Iedereen kent wel iemand die ooit een huis heeft verkocht en met dat bijltje heeft gehakt… 

Wil je weten hoe je je het beste voorbereid op een succesvolle verkoop van je woning? Lees dan nog even verder… ik vertel in 2 stappen hoe je je hierop voorbereid en geef je een handige checklist.

Je huis verkopen? Een handige checklist

Stap 1: de voorbereidingen.

Heb je al een paar makelaars uitgenodigd voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning. Heb je dit nog niet gedaan? Dan wordt dit nummer 1 op je to-do lijst. 

Wel of niet een makelaar?

Een makelaar kiezen is niet makkelijk, het aanbod is groot. Ga voor jezelf na wat je verwacht van een makelaar en welke prijs je hiervoor wilt betalen. Het voordeel van het inschakelen van een makelaar is dat deze de woningmarkt in jouw woonplaats het beste kent, je adviseert over de vraagprijs en strategie, de bezichtigingen doet, onderhandelt en het koopcontract opstelt. Je geeft het hele verkoopproces uit handen. Wist dat er ook makelaars zijn die deeldiensten aanbieden? Zo kun je een makelaar voor bijvoorbeeld alleen de onderhandelingen, verkoopstrategie en bezichtigingen inschakelen.

Ben je bereid tijd te investeren in de verkoop van je woning? Dan is een internetmakelaar wat je zoekt. Een internetmakelaar kost minder aan courtage dan een reguliere makelaar, omdat jullie de taken verdelen. Jij verzorgt de verkooptekst, plattegrond en foto’s van de woning en doet de bezichtigingen zelf. De internetmakelaar doet de rest. 

Wil je alles zelf doen en geen geld betalen aan courtage? Dan kun je je woning natuurlijk ook zelf verkopen

Energielabel

Bij het verkopen van een woning ben je verplicht een energielabel aan de koper te overhandigen, vraag deze nu alvast aan. Je energielabel vraag je hier aan

Breng alvast een bezoek aan een financieël adviseur.

Wanneer je van plan bent om een nieuwe woning te kopen, is het slim om alvast wat financiële zaken op een rijtje te zetten. Weet je of je je huidige hypotheek boetevrij mag aflossen? Kun je je huidige hypotheek meenemen naar je volgende woning? Wat doe je met de overwaarde of restschuld? Hoeveel kun je lenen? Zorg dat je het financiële plaatje in orde hebt.  

Verkoop je een appartement? 

Zoek  alvast de splitsingsakte, het splitsingsregelement, eventueel het huishoudelijk regelement op. Zoek uit hoeveel geld er nog in de kas van de VVE (Vereniging van Eigenaren) zit en of er nog onderhoud is gepland. Je moet deze informatie allemaal aan je koper overhandigen bij de verkoop van je woning.

Je huis verkopen? Een handige checklist

Stap 2: een goede woningpresentatie

Wanneer je de punten op je to-do lijst van stap 1 hebt afgevinkt, is het belangrijk om voor een goede woningpresentatie te zorgen. Jij weet wel dat jouw woning de allermooiste is, maar dat moet je ook nog op anderen weten over te brengen en het liefst op zoveel mogelijk mensen!

Hoe doe je dat?

Loop eens kritisch door je huis. Is er achterstallig onderhoud, kleine klusjes die nog gedaan moeten worden? Zien de voegen in de badkamer er bijvoorbeeld nog fris uit? Zorg dat deze klusjes gedaan worden.

Daarna ga je opruimen, opruimen en nog meer opruimen! Hoe leger jouw woning is, hoe ruimer het overkomt! 

Zorg ervoor dat jouw woning er rustig, ruim en sfeervol uitziet en dat de pluspunten van jouw woning naar voren komen. Schakel eventueel een verkoopstylist in die dit professioneel voor jou doet.Informatie verkoopstyling

Ziet jouw woning er tip top uit? 

Tijd voor de fotoreportage. Laat dit ALTIJD door een professionele woningfotograaf doen, zodat jouw woning online goed gepresenteerd wordt. Het is géén goed idee om zelfgemaakte foto’s van jouw huis aan   te leveren. Ik laat je zien waarom…. 

Zo trekt een woning geen kijkers… 

(of ben jij enthousiast geworden na het zien van deze foto’s?)

Zo wel!Tarieven woningfotografie

Je huis staat te koop, de woningpresentatie staat op Funda, laat de kijkers maar komen! Toch?

Niet vergeten!

Mensen rijden vaak al even langs de woning voordat ze een bezichtiging aanvragen, dus…

  • zorg ervoor dat de tuin er opgeruimd en verzorgt uitziet, als mensen hierin kunnen kijken.
  • zet de kliko’s uit het zicht
  • zorg ervoor dat de gordijnen overdag open zijn

Alles op de to-do lijsten afgevinkt?

Laat de kijkers maar komen…

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

Verkoop snel je woning en voorkom dubbele lasten!

Verkoop snel je woning en voorkom dubbele lasten!

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe woning gekocht! Dat is fijn want op de huidige woningmarkt zijn er veel mensen op zoek naar een woning. En voor sommigen is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Nu jij erin geslaagd bent om een woning te kopen is het wel...

Daarom doe jij aan meubelverhuur – ook in Haarlem

Daarom doe jij aan meubelverhuur – ook in Haarlem

In Haarlem en natuurlijk ook daarbuiten verhuur ik meubels. Waarom? Omdat een leegstaande woning erg ongezellig is. Het heeft geen sfeer en het is moeilijk in te schatten hoe groot de kamers zijn. Wanneer een woning al (bijna) leeg is, dan is het voor potentiële...