Tips voor het inrichten van een kleine woning voor de verkoop

Oct 3, 2023
Home » Blogs » Tips » Tips voor het inrichten van een kleine woning voor de verkoop

Bij het optimaal verkopen van een woning draait alles om presentatie en het creëren van een onuitwisbare indruk. Dat kan met verkoopstyling. Verkoopstyling is volledig gericht op het zo groot en ruim mogelijk neerzetten van een ruimte. Wanneer het aankomt op de verkoop van kleine woningen, is dat natuurlijk nog meer het geval. De kunst is om de ruimte zo groot mogelijk te laten ogen, zonder dat dit ten koste gaat van de esthetiek en functionaliteit.

Kleine woningen hebben vaak de neiging om beperkt te lijken, maar met de juiste aanpak kunnen ze een gevoel van ruimte en comfort uitstralen. Potentiële kopers moeten direct kunnen visualiseren hoe ze hun dagelijks leven in deze compacte, maar functionele ruimtes kunnen inrichten. Mijn focus ligt op het benadrukken van de sterke punten en het minimaliseren van de beperkingen van een kleine woning. In dit blog deel ik verschillende praktische tips voor het inrichten van een kleine woning voor een zo optimaal mogelijke verkoop.


1. Ga voor zo min mogelijk meubels

Te veel meubels zorgen voor afleiding en zullen de ruimte kleiner doen lijken. Kies daarom enkel voor de nodige meubels: een bank, een salontafel en een tafel met stoelen. Het kale en lege gevoel van de ruimte haal je compleet weg door de woning juist wel af te stylen met accessoires Leg een (groot) vloerkleed neer, plaats op de tafel en in de vensterbanken vazen met bloemen, leg lekker veel sierkussens op de bank en hang lijsten met prints aan de muur. Zo creëer je én ruimte én sfeer.


2. Grote meubels in plaats van kleine

Het is misschien logisch om te denken dat je in een kleine woning voor kleine meubels gaat om zo ruimte te creëren. Maar niks is minder waar. Ga juist voor de grote versie, dit doet de ruimte optisch juist groter lijken en je laat direct aan potentiële kopers zien wat de mogelijkheden zijn van de ruimte.


3. Houd het kleurenpalet licht en neutraal

Lichte kleuren weerkaatsen het natuurlijke licht en doen wonderen voor kleine ruimtes. Kies voor neutrale tinten zoals wit, beige, lichtgrijs of pasteltinten. Het maakt de ruimte niet alleen groter, maar door de neutrale kleuren spreek je ook een breed publiek aan.


4. Zorg voor voldoende licht

Licht speelt een cruciale rol in kleine ruimtes. Maak daarom optimaal gebruik van natuurlijk licht. Dat doe je door raambekleding weg te halen of volledig open te doen en zware, donkere gordijnen te vermijden. Voeg indien nodig extra lichtbronnen toe om de ruimte op te fleuren en een ruimer gevoel te creëren. 


5. Optimaliseer met spiegels

Spiegels zijn je beste vrienden in kleine ruimtes. Ze creëren een illusie van ruimte en reflecteren natuurlijk licht, waardoor de kamer helderder en ruimer lijkt. Kies voor strategisch geplaatste spiegels om het beste effect te bereiken.


6. Minimaliseer decoratie

Kies voor enkele goed gekozen decoratieve elementen in plaats van overmatige versieringen. Overdaad kan een kleine ruimte al snel overweldigen. Liever een paar grote gebaren dan veel kleine accessoires.


7. Houd de ruimte georganiseerd en opgeruimd

Een inkoppertje denk ik, maar hoe kleiner de ruimte, hoe belangrijker het opruimen van de ruimte is. Een opgeruimde ruimte lijkt van nature groter. Minimaliseer daarom de losliggende spullen en zorg voor een georganiseerde leefruimte. Dit maakt het voor potentiële kopers makkelijker om zich de ruimte voor te stellen als hun toekomstige (opgeruimde) thuis.

Kan je wel wat professionele hulp of advies gebruiken bij het stylen van jouw (kleine) woning voor de verkoop? Ik help je graag om van jouw huis een ruime en lichte eyecatcher te maken waar de bezichtigingen binnenstromen. Neem contact met mij op door op de volgende link te klikken en ik kom graag bij je langs!

Ja, ik wil graag professionele styling hulp!

 

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

Waarom vastgoedstyling werkt: het psychologische aspect

Waarom vastgoedstyling werkt: het psychologische aspect

Bij vastgoedstyling draait het niet alleen om een paar meubels en wat decoratie. Het gaat om het sturen van het onderbewuste van potentiële kopers. Ja, je leest het goed, met vastgoedstyling worden potentiële kopers een klein beetje voor de gek gehouden. Door een...

De vijf geheimen van vastgoedstyling onthult

De vijf geheimen van vastgoedstyling onthult

Voordat we naar de geheimen van vastgoedstyling gaan, leg ik eerst de verschillen tussen vastgoed- en interieurstyling uit. Vastgoedstyling is namelijk niet gewoon interieurstyling met een ander label. Waar interieurstyling gericht is op persoonlijke smaak en...

Het stylen van een thuiswerkplek doe je zo

Het stylen van een thuiswerkplek doe je zo

Met het vele thuiswerken van tegenwoordig is een goed gestylede thuiswerkplek niet langer een extraatje, maar een waardevolle troef bij het verkopen van je huis. Heb je een extra kamer of hoekje in huis waar ruimte is voor een bureau? Maak hier dan een aantrekkelijke...