5 meest gemaakte fouten bij het kiezen van kleur in je interieur

Mar 15, 2022
Home » Blogs » Weetjes » De 5 meest gemaakte fouten bij het kiezen van kleur in interieur

Ik hou van kleur in huis. Jij ook? Kleur doet iets met je interieur en kan voor een heel andere sfeer in huis zorgen. 

Maar het kiezen van een kleur voor in huis, kan ook veel twijfels en onzekerheid met zich meebrengen. Dat is niet zo gek, want er worden veel fouten gemaakt in de kleurkeuze voor het interieur. 

Om jou te behoeden voor deze fouten, zet ik de 5 meeste gemaakte fouten op een rij. Lees gauw verder!

1. Er wordt bij de kleurkeuze geen rekening gehouden met de invloed van natuurlijk licht.

Kleur en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder licht is er namelijk geen kleur. Het eerste wat ik mijn klanten vraag bij een kleuradvies, is vanuit welke windrichting het zonlicht naar binnen valt in de ruimte. Dit bepaald namelijk de sfeer die kleur toevoegt aan de ruimte. Zo heeft licht uit het Noorden een wat koele en blauwe gloed. Zou je dan kiezen voor kille kleuren zoals blauw en grijs, dan zal dit het koele licht versterken en een kil en grauw effect geven in deze kamer en dat is waarschijnlijk niet de sfeer die je voor ogen hebt…

interieuradvies Haarlem

interieuradvies Haarlem

Aankleding van boekenkast doormiddel van verkoopstyling

Aankleding van boekenkast doormiddel van verkoopstyling

Frisse woonkamer style doormiddel van toepassing van verkoopstyling

Frisse woonkamer style doormiddel van toepassing van verkoopstyling

2. De kleurkeuze wordt gemaakt bij slecht licht.

Vaak wordt een keuze voor een kleur gemaakt in een bouwmarkt of winkel waar het licht heel anders is dan thuis. Zo kan de kleur bij jou thuis ineens veel lichter of donkerder zijn dan dat je in gedachte had. Het kan zelfs per ruimte in huis al verschillen hoe de kleur eruit ziet!

Neem daarom altijd staaltjes mee en maak de keuze thuis! Ik adviseer om stalen op A4 formaat in huis op te hangen en op meerdere momenten op een dag te kijken hoe de kleur er op dat moment uitziet. Waarom op meerdere momenten per dag? Omdat het licht ‘s ochtends anders is dan in bijvoorbeeld de namiddag. Een ander voordeel om thuis een kleurstaal op te hangen is dat je gelijk kunt zien of de kleur wel bij de vloer past. 

3.  Er wordt teveel van dezelfde kleur gebruikt. 

Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, is het de kunst om die op de juiste manier toe te passen in je interieur. Het kan zijn dat je de kleur zó mooi vindt, dat je er in doorslaat. Grijsgroen op de muur, grijsgroene gordijnen en grijsgroene accessoires… Zorg er wel voor dat jouw interieur interessant blijft! 

Dit doe je door een juiste balans te vinden in kleur, te spelen met verschillende tinten van een bepaalde kleur of je interieur juist iets spannender te maken door een aantal contrasten aan te brengen. 

Zorg er wel voor dat jouw interieur interessant blijft!

4. Er is geen plan.

Verf alleen kan een kamer niet omtoveren tot een sfeervolle ruimte. Daar is meer voor nodig. De samenhang tussen verfkleur, meubels en accessoires zijn hierin erg belangrijk. Zorg dat deze op elkaar zijn afgestemd en stel hiervoor van tevoren een plan op. Zo wordt de verfkleur écht onderdeel van je interieur,  creëer je een mooi samenhangend geheel en verklein je de kans op teleurstellingen. 

5. Een kleine ruimte wit laten.

Bij een kleine ruimte wordt er vaak voor gekozen om deze wit te verven in de hoop dat de ruimte groter lijkt. Dit komt al gauw heel onpersoonlijk en saai over. Er zijn genoeg voorbeelden van kleine ruimtes met een donkere geverfde muur waar dit geweldig staat! Heb je een kleine slaapkamer? Wacht nog even met wit verven en kijk nog eens goed naar de mogelijkheden!

Vind je het lastig om zelf keuzes te maken m.b.t. kleur in huis? Ik help je er graag bij. Een kleuradvies bestaat uit een vrijblijvend intakegesprek bij jou thuis, een moodboard en een uitgewerkt kleurenplan (inclusief bijpassende meubels en accessoires). Na dit advies kun jij zelf aan de slag om de juiste sfeer in huis aan te brengen. 

Ja, dit wil ik!

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

Hoe verkoopstyling stap voor stap in zijn werk gaat

Hoe verkoopstyling stap voor stap in zijn werk gaat

Gaat jouw huis binnenkort in de verkoop en denk je eraan om jouw woning professioneel te laten stylen voor de verkoop? Lees dan dit blog waarin ik je meeneem door de stappen die we bij Huiswerk vastgoedstyling doorlopen jouw woning klaar te maken voor een optimale...

Het perfecte huis voor de juiste doelgroep

Het perfecte huis voor de juiste doelgroep

Het geheim achter een succesvolle verkoop ligt in het begrijpen van je potentiële kopers. Voordat je jouw huis op de markt brengt, is het belangrijk om te bepalen wie de ideale koper zou kunnen zijn. Vervolgens is het belangrijk om je woning naar deze doelgroep in te...

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij verkoopstyling

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij verkoopstyling

Bij het verkopen van een woning is een goede presentatie van groot belang. Toch zie ik als vastgoedstyliste vaak dezelfde fouten bij het presenteren van woningen voor de verkoop. En dat snap ik heel goed, de lijn tussen goed en fout is dun. Je wil een neutrale...