Jouw huis verkoopklaar maken

Jun 23, 2022
Home » Blogs » Weetjes » Zo maak je jouw huis verkoopklaar 

Ga jij binnenkort verhuizen? En moet je jouw eigen huis klaarmaken voor de verkoop? Dan breekt er een spannende tijd aan. Het begint al bij het kiezen van de beste verkoopmakelaar. Maar dan ben je er nog lang niet, want het klaar maken van je woning voor de verkoop is een vak apart. Het is de kunst om je huis er perfect uit te laten zien op de foto’s van de makelaar. Daarnaast moet jouw woning natuurlijk ook opvallen voor een groot publiek om zoveel mogelijk kijkers en potentiële kopers naar je woning te krijgen.

Het is de kunst om je huis er perfect uit te laten zien op de foto’s van de makelaar

Wat is klaar maken voor verkoop eigenlijk?

Zoveel mensen zoveel wensen is een bekend gezegde. Maar jij bent jouw koper niet. Dit is één van de belangrijkste dingen die je tijdens het klaar maken van je woning  in je achterhoofd moet houden. Want wat jij mooi of gezellig vindt hoeft niet te betekenen dat kijkers dit ook mooi vinden. En zoals ik in deze blog al benoemde, een potentiële kijker heeft maar 8 seconden nodig voor een eerste indruk. Het is de bedoeling dat je jouw woning zo neutraal mogelijk houdt. Laat de woning ruim ogen zodat elke kijker direct de mogelijkheden van de woning ziet. Zonder extra kleuren, spullen en meubels, want elke kijker heeft zijn eigen smaak. 

Begin met zoeken van de beste makelaar voor de verkoop van jouw woning

Je huis verkopen doe je gelukkig niet alleen, daar heb je een verkoopmakelaar voor. Maar waar vind je de beste makelaar voor het verkopen van jouw woning? Mijn advies is om voor een makelaar te kiezen die kennis heeft van de huizenmarkt van de regio waarin jij woont. Vraag eens aan vrienden of familie met welke makelaar zij een goede ervaring hebben. Een andere optie is om verschillende makelaars telefonisch te benaderen en uit te nodigen voor een kennismaking. Maar je kunt ook heel makkelijk hier jouw gegevens invullen waardoor makelaars met jouw contact opnemen. 

Wat doet een verkoopmakelaar voor je?

Een verkoopmakelaar helpt jou met de verkoop van je woning. Hij kent de buurt goed en helpt je met verschillende zaken die bij de verkoop van een huis komen kijken:

  • Het bepalen van de verkoopprijs
  • Zoekt betrouwbare kopers voor je huis
  • Het inplannen van bezichtigingen zodat jij er geen omkijken naar hebt
  • Etc. 

Tips voor het verkopen van jouw woning

Met de tips die hieronder volgen maak je jouw woning klaar om te ‘shinen’ op Funda. De makelaar kan met een gerust hart foto’s maken en jouw huis is klaar om kijkers te verwelkomen.

# 1 Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Niet het leukste klusje maar wel heel belangrijk om je huis klaar te maken voor de verkoop. Dit raad ik aan om te doen voor elke bezichtiging. En dan niet alleen de woonkamer, maar alle ruimtes in het huis moeten schoon en opgeruimd zijn. Voordat er mensen komen om je woning te bezichtigingen ga je door je woning. Ruim alle onnodige en persoonlijke spullen op. Vergeet het speelgoed van de kinderen en de spullen van huisdieren niet. Maak daarna alles goed schoon. 

# 2 Zorg voor een brandschone keuken. Zorg ervoor dat alle vieze kopjes, borden en bestek in de vaatwasser staan of nog beter dat de vaatwasser al leeggeruimd is. Vergeet geen doek over de afzuigkast en door je koelkast te halen. En het belangrijkste voor een goede indruk is een leeg aanrecht. Een gevulde fruitschaal is leuk om neer te zetten voor de sfeer. 

# 3 Zorg voor een licht huis. Door lichte muren in je woning lijkt het geheel een stuk frisser, lichter en ruimer. Vergeet niet je ramen te wassen zodat de kijkers zien hoe mooi het licht naar binnenvalt. 

# 4 Fleur je woning op met bloemen. Iedereen (bijna) houdt van bloemen. Het neerzetten van mooi gekleurde bloemen is daarom een makkelijke manier voor het verkoop klaar maken van je woning. Zet daarom voor een bezichtiging een mooie bos bloemen in een vaas en geef de bloemen en planten in je tuin wat extra liefde.

# 5 Doe klein achterstallig onderhoud. Je kent het vast wel, een losse plint, een kapotte deurklink of een lamp die het niet doet. Jij bent er waarschijnlijk aan gewend en ziet veel achterstallig onderhoud niet meer. Maar voor een potentiële koper van je woning lijkt het of je jouw woning slecht hebt onderhouden. Voordat de kijkers komen is het daarom goed om even wat kleine reparaties uit te voeren. Wat olie bij piepende scharnieren doet wonderen, vervang de lampen en plak de plint even vast. Het is het allemaal waard voor de beste verkoop van je woning.

# 6 Vergeet je tuin niet. Kijkers nemen zeker een kijkje in de tuin en zien zichzelf daar al lekker lang natafelen op een warme zomeravond. Daarom is het belangrijk om ook je tuin goed op te ruimen en spullen weg te halen die er niet horen. Maai het gras als je dat hebt, haal onkruid weg en verwijder groene aanslag van de tegels.  

Je huis klaar voor de verkoop voor de koper

Het is behoorlijk lastig om door de ogen van een kijker je huis klaar te maken voor de verkoop. Sommige dingen zie je zelf niet meer. Ook al heb jij nog zo goed je best gedaan er kan je altijd iets ontgaan zijn. Een voetbal die nog op het dak van de schuur ligt of een enorme stofwolk onder je bank achterin het hoekje. Daarom is het aan te raden om hulp in te schakelen van een verkoopstylist. Ik kijk objectief door de ogen van een potentiële koper naar de woning, en geef je een eerlijk advies. Ik zorg dat de foto’s van je woning perfect uitkomen door de juiste stylingtips. Nu heb je nog de kans om je woning aan te passen voordat de echte kijkers je woning betreden.

De 5 belangrijkste voordelen van een verkoopstylist?

Een verkoopstyliste is altijd aan te raden bij de verkoop van je woning. Want dat je moet schoonmaken en opruimen weet je wel. Maar een stylist doet veel meer dan dat:

  • Een verkoopstyliste geeft altijd tips over de beste opstelling van je meubels en hoe jij jouw woning zo sfeervol mogelijk presenteert. Hierdoor spreek je zoveel mogelijk potentiële kopers aan
  • Een styliste kijkt door de ogen van potentiële kopers naar jouw woning en ziet de dingen die jij niet meer ziet.
  • De pluspunten van jouw woning worden benadrukt door de beste styling. 
  • De foto’s van jouw woning zijn de aantrekkelijkste van heel Funda. 
  • De woning wordt neutraal ingericht zodat kopers er makkelijk doorheen kijken. 

Lukt het verkoop klaar maken niet? Vraag hulp!

Heb je alle bovenstaande tips doorlopen maar lukt het niet om je huis onweerstaanbaar te maken voor de verkoop? Ik help je graag door het geven van een verkoopstylingadvies of voer de verkoopstyling helemaal voor je uit. Heb jij plannen om je huis te verkopen, en interesse in een advies op maat? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. 

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

5 tips om je slaapkamer verkoopklaar te maken

5 tips om je slaapkamer verkoopklaar te maken

Bij het verkoopklaar maken van een woning, richt ik mij altijd op de gehele woning. Een woning moet er van top tot teen goed uitzien en voelen voor een optimale verkoop. Daarom is het essentieel om ook de slaapkamer aandacht te geven tijdens het verkoopklaar maken van...

De toekomst van vastgoedstyling

De toekomst van vastgoedstyling

In onze snel evoluerende wereld is het niet verwonderlijk dat nieuwe technologieën en trends ook in de vastgoedwereld de kop opsteken. Vastgoedbedrijven maken steeds vaker gebruik van technologieën om virtuele rondleidingen te geven. Hierdoor is het voor potentiële...

Waarom vastgoedstyling werkt: het psychologische aspect

Waarom vastgoedstyling werkt: het psychologische aspect

Bij vastgoedstyling draait het niet alleen om een paar meubels en wat decoratie. Het gaat om het sturen van het onderbewuste van potentiële kopers. Ja, je leest het goed, met vastgoedstyling worden potentiële kopers een klein beetje voor de gek gehouden. Door een...