Je huis onweerstaanbaar maken voor de verkoop

Mar 15, 2022
Home » Blogs » Weetjes » Zo maak je je huis onweerstaanbaar voor de verkoop

Wanneer je je huis gaat verkopen, dan gaat er beslist nog wat werk en kopzorgen aan vooraf. Potentiële kopers hebben maar 8 seconden nodig om zich een duidelijke mening te vormen over jouw woning… Over het algemeen kopen mensen een woning niet met hun verstand, maar met emotie. Juist daarom is het ontzettend belangrijk om je woning op zijn best te presenteren zodat hij onweerstaanbaar wordt voor de verkoop! Hoe dat je dat? Door aandacht te besteden aan de verkoopstyling van je woning…

Potentiële kopers hebben maar 8 seconden nodig om zich een duidelijke mening te vormen over jouw woning…

Verkoopstyling?

Verkoopstyling (ook wel vastgoedstyling genoemd) is de Nederlandse vertaling van het begrip ‘home staging’, dat vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa. Misschien heb je die programma’s weleens gezien op televisie, waarbij een woning vlug, efficiënt en budgetvriendelijk word opgeknapt voor de verkoop. Door het inzetten van home staging willen woningeigenaars een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor hun woning realiseren. Dat wil jij toch ook?

Daarom wordt deze overzeese aanpak bij ons nu ook steeds bekender. Er zijn zelfs makelaars die voor iedere woning die zij in de verkoop krijgen, eerste een verkoopstylist (home stager) inschakelen. Dat kan voor een verkoopstylingadvies zijn, waarna de verkoper zelf aan de slag gaat om de woning klaar voor de verkoop te maken. Maar je kunt een verkoopstylist ook inschakelen voor het uitvoeren van de verkoopstyling zelf.

Voordat jij aan de slag gaat om je woning klaar voor de verkoop te maken, moet je je realiseren dat de meerderheid van de potentiële kopers, niet in staat zijn om ‘door’ jouw woning heen te kijken, zoals jij als eigenaar dat wel kan. Daarom is het fijn om eerst een verkoopstylist te raadplegen, die wel met een objectieve blik naar jouw woning kijkt en jou precies kan vertellen hoe jij je woning op zijn best presenteert.

Ik hoor bijna altijd van mijn klanten terug dat ik tips heb gegeven waar ze zelf niet zo snel aan zouden denken. Ook weet ik precies waar je op moet letten om de ruimtes zo mooi en ruimtelijk mogelijk op de foto te krijgen. Soms maakt verschuiven van een enkel meubelstuk al een wereld van verschil.

Het belang van een goede woningpresentatie

Kijkers hebben na de eerste bezichtiging echt wel door wat de gebreken aan jouw woning zijn en in hoeverre zij bereid zijn de voor hen noodzakelijke aanpassingen uit te voeren en houden hier in hun bod zeker rekening mee. Door je woning neutraal, maar wel sfeervol te presenteren kunnen potentiële kopers zich beter inbeelden hoe het zou zijn om in jouw woning te wonen. Ze moeten zichzelf in principe al op de bank zien neerploffen. En wanneer ze eenmaal verliefd zijn geworden op jouw woning, zullen de gebreken minder doorslaggevend zijn of ze een goede prijs voor jouw woning willen betalen.

Je hebt er dus alle belang bij om je woning zo goed mogelijk te presenteren wanneer je zoveel mogelijk uit de verkoop van je woning wilt halen. Het is een cliché, maar verkoopstyling is een investering die je ruimschoots terugverdiend met de verkoop van je woning.

De eerste indruk is doorslaggevend.

Ik heb net al even genoemd dat de eerste 8 seconden doorslaggevend zijn voor potentiële kopers om zich een duidelijk beeld te vormen van jouw woning. Waar wordt deze eerste indruk opgedaan? Juist! Buiten voor jouw woning! Naast dat het ontzettend belangrijk is om je woning aan de binnenkant goed te presenteren, staat of valt de eerste indruk met wat de kijkers aan de buitenkant van jouw woning zien.

Vaak rijden mensen eerst even langs een woning en besluiten ze daarna of ze een bezichtiging willen aanvragen. Zorg er dus voor dat ze ook binnen een kijkje komen nemen.

Hoe zorg je voor een goede eerste indruk?

Zorg ervoor dat je voortuin en/of de stoep er netjes bijliggen. Is het onkruid weg, staan er fleurige bloemen en planten in de tuin? Is de heg gesnoeid?  Zit er aanslag op de tegels? Zet ook die kliko’s even uit het beeld en lap die ramen. Hebben de kozijnen of het hekje een likje verf nodig? Laat dit nog doen! Deze investering ga je zeker terugverdienen…

Ik neem de voortuin en het aanzicht van de woning altijd mee in het verkoopstylingadvies dat ik geef. De eerste en de laatste indruk is wat mensen zich het langst herinneringen van een bezichtiging is uit onderzoek gebleken.

Laat ook binnen een frisse wind waaien.

Na die goede eerste indruk is het natuurlijk ook belangrijk dat de indrukken van jouw woning positief zijn. Zorg daarom voor een opgeruimde en schone woning zonder zichtbare gebreken. Hoe neutraler, lichter en ruimer jouw woning oogt, hoe beter! Benadruk de pluspunten van jouw woning in de styling, zodat deze direct opvallen. Dit zijn de elementen die mensen verliefd maken op jouw woning. Zorg ervoor dat het vloeroppervlak goed zichtbaar is en hou er in de opstelling van je meubels rekening mee dat de zichtlijnen niet geblokkeerd worden.

Hulp of advies nodig?

Ik help je graag om jouw woning onweerstaanbaar te maken voor potentiële kopers. Dit doe ik door het geven van een verkoopstylingadvies op maat en/of door het uitvoeren van de verkoopstyling zelf. Je kunt bij mij ook een aanvullend accessoire-pakket huren, zodat jij niet onnodig veel geld hoeft uit te geven aan extra accessoires om jouw woning zo sfeervol mogelijk te presenteren.

Heb jij interesse in een advies op maat of een restyling van je woning voor de verkoop?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

Het stylen van een thuiswerkplek doe je zo

Het stylen van een thuiswerkplek doe je zo

Met het vele thuiswerken van tegenwoordig is een goed gestylede thuiswerkplek niet langer een extraatje, maar een waardevolle troef bij het verkopen van je huis. Heb je een extra kamer of hoekje in huis waar ruimte is voor een bureau? Maak hier dan een aantrekkelijke...

De meerwaarde van verkoopstyling

De meerwaarde van verkoopstyling

Een huis verkopen is een spannende en vaak emotionele gebeurtenis. Voor veel huiseigenaren is een woning niet zomaar een pand. Het is een plek waar vaak jaren is gewoond, vol met herinneringen en persoonlijke waarde. Bij het op de markt brengen van een woning wil je...

Dit zijn de 2023 trends in vastgoedstyling

Dit zijn de 2023 trends in vastgoedstyling

De zwarte keuken met kookeiland, visgraatvloer en de zwarte stalen deuren: we kennen de eigenschappen van de ‘luxe afgewerkte’ huizen op Funda ondertussen allemaal. Net opgeknapte huizen of nieuwbouwwoningen werden steeds vaker opgeleverd met de ondertussen genoemde...