Kan je de kosten voor verkoopstyling echt aftrekken van de belasting? Ik zocht het voor je uit.

May 9, 2023
Home » Blogs » Verkoopstyling » Kan je de kosten voor verkoopstyling echt aftrekken van de belasting?

Verkoopstyling is een term die je de laatste jaren steeds vaker hoort. Verkoopstyling (ook wel vastgoedstyling genoemd) is de Nederlandse vertaling van het begrip ‘home staging’, dat vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa. Door het inzetten van home staging willen woningeigenaars een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor hun woning realiseren. Het doel van verkoopstyling is om de sterke punten van je huis te benadrukken en zo jouw woning optimaal te verkopen.

Dat kan in de vorm van een verkoopstylingadvies, waarna de verkoper zelf aan de slag gaat om de woning klaar voor de verkoop te maken. Maar je kunt ook een verkoopstyliste inschakelen voor het uitvoeren van de verkoopstyling zelf, met of zonder het huren van de extra meubels of accessoires.

 

Slimme zet

Als je van plan bent om je huis te verkopen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit de verkoop halen. Een slimme zet is daarom om meteen te kiezen voor de hulp van een verkoopstyliste. Een verkoopstyliste weet precies hoe jouw huis het mooist gepresenteerd kan worden en bekijkt de woning vanuit de ogen van een zo breed mogelijk publiek. Je hebt er dus alle belang bij om je woning zo goed mogelijk te presenteren wanneer je zoveel mogelijk uit de verkoop van je woning wilt halen. Het is een cliché, maar verkoopstyling is echt een investering die je ruimschoots terugverdiend met de verkoop van je woning.

Wil je nog meer redenen weten waarom je moet kiezen voor verkoopstyling? Lees ze in een eerder blog dat ik schreef: ‘7 redenen om voor verkoopstyling te kiezen’.

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor verkoopstyling, maar ik kwam laatst nog een mogelijk voordeel tegen waarvan ik dacht dat ie te mooi was om waar te zijn. Ik las namelijk dat je de kosten van verkoopstyling kan aftrekken van je belasting. Als dit het geval is zie ik al helemaal geen reden meer om niet voor verkoopstyling te kiezen. Om jullie geen verkeerde informatie te geven, zoek ik in deze blog uit of verkoopstyling kan worden beschouwd als een belastingaftrek.

 

Een kleine belastingtruc

Ik kwam er al heel snel achter dat het in Nederland niet mogelijk is om de kosten voor vastgoedstyling af te trekken van de belasting. In de tabel op de website van de Belastingdienst staat heel duidelijk dat ‘makelaarskosten’ en ‘advies- en bemiddelingskosten in verband met verkoop van de woning’ niet aftrekbaar zijn. Maar niet getreurd! Er is wel een andere manier waarop je deze kosten kunt verrekenen. De truc is namelijk om de kosten voor vastgoedstyling mee te nemen in de berekening van de overwaarde van je huis.

Ik leg het even wat duidelijker uit: Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheekschuld. Als je je huis verkoopt voor een hogere prijs dan de hoogte van je hypotheekschuld, dan spreek je van overwaarde. Deze overwaarde wordt belast door de Belastingdienst, maar je kunt de kosten van vastgoedstyling aftrekken van die overwaarde. Hierdoor betaal je minder belasting over de overwaarde.

Disclaimer: Deze truc is alleen van toepassing als je de vastgoedstyling vlak voor de verkoop van je huis hebt uitgevoerd én als je de verkoopopbrengst gebruikt om een nieuwe woning te kopen.

 

Laat je informeren

Hoe goed ik ook mijn best heb gedaan om het een en ander uit te zoeken, het is altijd verstandig om je goed te laten informeren door een belastingadviseur of door de Belastingdienst zelf.

Heb je interesse in een advies op maat of een restyling van jouw woning voor de verkoop? Neem contact op voor meer informatie.

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

Hoe verkoopstyling stap voor stap in zijn werk gaat

Hoe verkoopstyling stap voor stap in zijn werk gaat

Gaat jouw huis binnenkort in de verkoop en denk je eraan om jouw woning professioneel te laten stylen voor de verkoop? Lees dan dit blog waarin ik je meeneem door de stappen die we bij Huiswerk vastgoedstyling doorlopen jouw woning klaar te maken voor een optimale...

Het perfecte huis voor de juiste doelgroep

Het perfecte huis voor de juiste doelgroep

Het geheim achter een succesvolle verkoop ligt in het begrijpen van je potentiële kopers. Voordat je jouw huis op de markt brengt, is het belangrijk om te bepalen wie de ideale koper zou kunnen zijn. Vervolgens is het belangrijk om je woning naar deze doelgroep in te...

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij verkoopstyling

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij verkoopstyling

Bij het verkopen van een woning is een goede presentatie van groot belang. Toch zie ik als vastgoedstyliste vaak dezelfde fouten bij het presenteren van woningen voor de verkoop. En dat snap ik heel goed, de lijn tussen goed en fout is dun. Je wil een neutrale...